Naravna dediščina

Lipa sred sveta

Ena od najbolj slikovitih točk v Oseku je zagotovo plac z lipo, ki po živem ljudskem izročilu velja za središče sveta. Kdor ne verjame lahko to kadarkoli izmeri! Lipa je bila posajena proti koncu 19. stoletja, v času ko je kraj doživljal pravi preporod. Zasadil naj bi jo Vincenc Kožuh, ki je bil v tem času tudi podžupan občine Šempas zadolžen za Osek.

 

Izviri

Ni življenja brez vode in ni naselja brez izvirov. Teh v okolici Oseka ne manjka, saj kraj leži na stičišču med flišnato Vipavsko dolino in kraškim terenom Trnovskega gozda. Voda ki ponika na propustnem kraškem terenu Trnovske planote pride na dan ob stiku z za vodo nepropustnim flišom v Vipavski dolini. V preteklosti je bilo na potokih kar nekaj mlinov, najstarejši zapis o mlinu pri Oseku je iz davnega leta 1402.

 

 

 

Vogršček

Umetno jezero Vogršček je največji namakalni sistem v Sloveniji. Polnijo ga številni potoki in izviri v okolici Oseka in Vitovelj. Jezero pa ponuja možnosti za ribolov in rekreacijo.

 


Burja

Burja je močan in sunkovit veter, ki nastane ob vdoru hladnega zraka iz celine. Veter pridobi veliko hitrost zaradi razlike v nadmorski višini med dolino ter njenim severnim obrobjem. Posledice burje je v delu Clima Goritense iz leta 1781 omenil tudi Anton Muznik: “Tedaj burja odnaša ljudi, živali, vozove s konji vred, celo vozove naložene z blagom in jih trešči na zemljo.”Burja je vplivala tako na  lociranje in razvoj naselij, kot tudi na oblikovanje stavb. Naselja so tako praviloma postavljena v zavetrnih legah, na grebenih pa le v spodnjem delu doline, kjer burja ni tako močna. Naselja so gručasta, pozidava pa strnjena. Stavbe so v smeri burje praviloma brez odprtin, korci na strehah pa so obteženi s kamni (golobice).

 

 

 

Razgledi

Dogodki

April 2024
N P T S Č P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.