Kulturni spomeniki

Vaško jedro

Oseško vaško jedro je spomenik naselbinske dediščine. Nastalo je v srednjem veku, zanj pa so značilne ozke uličice (gase), z majhnimi, v vrste postavljenimi hišami. Naselje zato daje vtis malega mesteca.

 

Hiše so prvotno imele le en prostorom v pritličju, ki je bil namenjen živini in prostor v nadstropju, kjer je prebivala vsa družina. Podobne hiše so značilne tudi za Štanjel. V kasnejših obdobjih so bile hiše prezidane, tako da je bilo več manjših združenih v eno večjo ali pa so postale v celoti gospodarski objekt. Ohranjenih je tudi nekaj kamnitih gotskih okenskih okvirjev, za najstarejši del naselja pa so značilni še široki in nizki, velbani vhodi v gospodarske dele hiš v pritličju. Razmerje med višino in širino vhodov nakazuje, da so se prvi prebivalci ukvarjali z vzrejo drobnice, ki se je pasla na kamnitem pobočju nad vasjo.


Vas je umaknjena v pobočje nad plodno ravnino, kar ji daje značilno veduto v krajini.


Značilni široki in nizki vhodi z zidanim velbom.

Značilni široki in nizki vhodi z zidanim velbom.
 

Najstarejše, gotske portale prepoznamo po značilnih posnetih robovih.

 

Župnijska cerkev svetega Martina

Cerkev svetega Martina v Oseku stoji v samem središči vasi, tik ob placu in kraju že na daleč daje značilno podobo. Današnjo, baročno podobo je cerkev pridobila ob obsežni prezidavi leta 1774. Prejšnja manjša, gotska cerkev, ki je stala na tem mestu, je bila ob tem v celoti porušena. Ohranjeni so deli šilastega oboka, ki so vzidani ob vhodu iz placa. Ob prenovi cerkve so bili odkriti tudi deli rebrastega stropa, ki so vzidani v zid sedanje cerkve.

Zvonik je prislonjen k severni stranici cerkve. Po obliki pa ga uvrščamo med zvonike oglejskega tipa.

Med drugo svetovno vojno je bila cerkve zaradi nemškega obstreljevanja dokaj poškodovana. Pri prenovi po vojni je sodeloval tudi arhitekt Jože Plečnik, ki je zasnoval veliko rozeto na glavni fasadi s katero je nadomestil dvoje manjših oken. Obogaten je bil tudi portal glavnega vhoda, kjer je bil kamnitemu okvirju dodana zidana profilacija.

brošura: Cerkev svetega Martina v Oseku - 240 let

Razgledi

Dogodki

Februar 2023
N P T S Č P S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.