Filmski večer: Od grofične do služabnice

Kulturno in turistično društvo Osek ter Župnija Osek vas skupaj s Usmiljenkami in Marijinimi sestrami, prijazno vabimo na ogled igrano-dokumentarnega filma o Leopoldini Brandis:
"Od grofične do služabnice", ki bo v petek, 12. aprila 2019, ob 20.00 v farovžu v Oseku.

Grofična Jožefa Marija Brandis, rojena leta 1815 v Gradcu, je v cvetu mladosti zavrnila snubce in se odpovedala udobju grajskega življenja, da bi lahko stregla ubogim. Iz Maribora je po škofovem priporočilu odšla v München, kjer je dobila redovno ime sestra Leopoldina. Po združitvi z izvirno Družbo usmiljenk v Parizu, ki so delovale po pravilih svetega Vincencija, je po celotni Avstro-Ogrski odprla veliko dobrodelnih ustanov. Za strežbo bolnikom na domu je ustanovila Bolniška dekleta, danes Marijine sestre, in je veliko pripomogla k razvoju zdravstva in odnosa do bolnikov v Sloveniji. Številnim je bila zgled sočutnega služenja in jih je navdušila za pomoč ubogim. Na našem ozemlju je ustanovila čez 20 različnih ustanov, večina jih deluje še danes. Na ozemlju tedanje Avstro-Ogrske pa je bilo skupno ustanovljenih 210 ustanov. Umrla je leta 1900 v Gradcu. Zanjo poteka postopek razglasitve za blaženo.

Film je režirala s. Andreja Čakš, ki nas bo ob tem tudi obiskala. Glavno vlogo je odigrala igralka in pisateljica ter naša sovaščanka Nataša Konc Lorenzutti. Vlogo male Jožefe, ki so jo klicali Pepi, je igrala Veronika Lorenzutti, vlogo mlade Jožefe, kasneje sestre Leopoldine, pa Lucija Lorenzutti. V vlogi Jožefine rodne sestre Ane je nastopila tudi Julija Lorenzutti. Snemanje filma je potekalo po različnih slovenskih krajih (v Vipavskem Križu, Ljubljani, Mariboru, Mekinjah, na Ptuju, v Stični, Lipici …) in tudi na hrvaški obali, kjer je mati Brandis prav tako pustila sledi. Pri nastajanju filma je sodelovalo 137 članov ekipe in 56 donatorjev.

Razgledi

Dogodki

Februar 2024
N P T S Č P S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 1 2

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.