Predstavitev knjige Darinke Kozinc: Les Goriciennes

03-Les-Goriciennes

V soboto, 11. marca 2017, ob 19. uri vabimo Vas in vaše prijatelje v galerijo Učilna v Oseku na predstavitev knjige Darinke Kozinc: LES GORICIENNES – zgodbe aleksandrink.

Bile smo poslane,

odšle smo same

po svoji volji in proti njej,

nekatere smo trepetale

z upanjem v srečo,

ki se je marsikateri spremenila v nesrečo.

(odlomek iz knjige Les Goriciennes)

Pri Goriški Mohorjevi družbi je v letu 2016 izšla zbirka kratkih zgodb za odrasle z naslovom Les Goriciennes solkanske literarne ustvarjalke, mag. Darinke Kozinc. Kratke zgodbe se tematsko osredinjajo na obliko ženske ekonomske migracije, ki je v Egipt vodila številna dekleta in žene iz celotne Slovenije, predvsem Goriške. Ta oblika ženske migracije je zaznamovala goriški prostor in njegovo prebivalstvo že ob koncu 19. stoletja in v času med obema svetovnima vojnama, ko so bile gospodarske in socialne razmere nestabilne. Avtorica v zbirki tankočutno in pronicljivo izpostavlja devet raznolikih usod aleksandrink in s tem slika izjemno kompleksnost tega fenomena. Pogovor o knjigi bo z avtorico vodila dr. Tanja Badalič. Odlomke iz avtoričine otroške knjige o aleksandrinkah bodo prebirale učenke OŠ Šempas pod vodstvom ge. Nevenke Bremec.

V nadaljevanju večera bosta najnovejše izsledke raziskav o aleksandrinkah predstavila novinarka Vesna Humar in Rok Bavčar, kustos Goriškega muzeja. Večer bo popestrila tudi prisotnost članic in članov Društva žena Prvačina ter Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina.

Prisrčno vabljeni!

Razgledi