Spominska prireditev ob 100. obletnici odhoda domačinov v begunstvo

V nedeljo, 16. oktobra 2016 ob 16. uri vas prijazno vabimo na spominsko prireditev ob 100. obletnici odhoda prebivalcev Oseka in Vitovelj v begunstvo. Svoje domove so morali zapustiti prav v teh dneh: med 1. in 15. oktobrom leta 1916. Prireditev bo potekala pod Osekom (v Jeklovem dolu). V sklopu prireditve bo odkrito obeležje v spomin 67 žrtvam, ki jih je 1. svetovna vojna povzročila prebivalstvu Oseka in Vitovelj ter v spomin na odhod prebivalcev v begunstvo. Učenci OŠ Šempas bodo ob sklepu prireditve ob obeležju posadili lipo, s čimer se vključujejo v UNESCO projekt »Drevesna olimpijada«.

 

Slavnostni govornik: zgodovinar dr. Renato Podbersič.

V kulturnem programu nastopajo:
Pevski zbor OŠ Šempas pod vodstvom Mojce Maver Podbersič,
Larissa Stepanova,
Tamara Ušaj Bizjak in Metka Guštin,
Nataša Konc Lorenzutti in Miha Nemec.

Projekt obeležja umrlim domačinom je nastajal v sodelovanju med KTD Osek, KTD Vitovlje, KS Osek-Vitovlje in Mestno občino Nova Gorica.

Z obeležjem umrlim domačinom in begunstvu se zaokrožuje spomin na posledice I. svetovne vojne, ki se je začel s postavitvijo obeležja vojaški bolnišnici na Polanah leta 2014. Spomin na tuje žrtve pri nas se z novim obeležjem dopolnjuje s spominom na tragične usode domačega prebivalstva, na begunstvo in na domačine, ki se niso nikoli vrnili in so pokopani drugod: od Poljske do Italije, od Rusije do Tirolske ter seveda v Posočju in na Krasu. V sklopu postavitve obeležja se ureja tudi okolica, ki je prilagojena na načrtovano ureditev Doma krajanov in parkirišča na tej lokaciji. Ob obeležju bo zasajena lipa ter postavljene lesene klopi za sedenje. Okolica obeležja je zasnovana kot točka srečevanja in kot izhodiščna točka za obiskovalce, saj se nahaja v neposredni bližini starega dela Oseka in Fabianijeve cerkve sv. Lucije v Vitovljah. Obenem je tu lahko izhodišče za pohode v smeri proti vojaškemu pokopališču, Vitovljam ali Vogrščku.

Več o prireditvi in zgodovinskih okoliščinah dogajanja pred 100 leti si lahko preberete v zloženki, ki je dosegljiva v PDF formatu na spodnji povezavi:

"Postoj še hip z menoj..." -  100. obletnica odhoda domačinov v begunstvo

Razgledi

Dogodki

November 2023
N P T S Č P S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.