Otvoritev razstave akvarelov in lutk

10-Razstava-akvarelov-in-lutk

V petek, 23. oktobra 2015, vas ob 19. uri vabimo na otvoritev razstave akvarelov in lutk Bernarda Pungerčiča v galerijo 'UČILNA' v Osek.

 

BERNARD PUNGERČIČ

Rojen je leta 1954 kot zelo radoveden otrok, kar je tudi vplivalo na pestrost njegove življenjske poti. Barve , risbe, slike in kipi nastajajo v njegovi glavi od kar se zaveda, zato se je ob prelomu tisočletja včlanil v likovni društvi » OKO« Krško in v » BLIK« Brežice in se začel slikarsko in kiparsko izobraževati pri več mentorjih na društvenih in zasebnih tečajih. Na njegovo likovno pot so vidno vplivali slikarji Jože Kotar, Franc Golob, France Slana kakor tudi kiparji Vladka Stoviček in Lovro Inkret in ostali mentorji. Udeležuje se tudi različnih slikarskih kolonij in likovnih srečanj.

Motivsko ga privlači narava, predvsem voda, morje, oblaki, sonce, zanimiva arhitektura in ženski akt. Večinoma slika z akrilom, občasno oljem, velik izziv mu je akvarel, ki ga občuduje. Je figuralik v širšem pomenu, ima rad tople barve in ekspresijo, a do njegovega osebnega likovnega sloga bo zagotovo še dolga pot. Kipari pa večinoma z glino, poizkuša se tudi v kamnu in lesu. Največ pa oblikuje spužvo, kot odličen material za izdelavo lutk, s katerimi nastopajo v njihovem ''Grajskem lutkovnem gledališču Sevnica'', po Sloveniji in tujini, kakor tudi v drugih lutkovnih skupinah.

"Zavod grajsko lutkovno gledališče Sevnica", ki ima domicil na sevniškem gradu, je ustanovil leta 2010. Njegova žena je bila 10 let redno zaposlena kot lutkarica v "Gradskom kazalištu lutaka Rijeka".Tako sta se odločila, da začneta z lastnim lutkovnim gledališčem v Sevnici. Žena režira in igra z nekaj sodelavci v predstavah, on pa izdeluje lutke, scenografijo, skrbi za tehniko in piše tekste za predstave. Mnenja je, da je najbolj živ material za dinamične skulpture - lutke, zagotovo spužva, čeprav ima nekaj pomanjkljivosti, predvsem glede trajnosti, a je zato lažja za obdelavo in ima odlične gibalne lastnosti, kar je pa pri lutkah ključnega pomena. Dobra lutka je kiparsko delo. Izdeluje lutke in scenografijo za lastne in tuje predstave po naročilu, imajo grajske lutkovne delavnice za otroke, veliko delajo na šolah, kjer ustanavljajo njihove lastne lutkovne skupine, ter jim pomagajo z nasveti, režijo, lutkami itd.

Od leta 1999 je razstavljal na vsaj 20 skupinskih slikarskih in kiparskih razstavah v Sloveniji in tujini v sklopu likovnih društev, tečajev in slikarskih kolonij, ki se jih je udeležil. Samostojno se je predstavil trikrat na otoku Lošinju, enkrat na Kanarskih otokih in tokrat pri nas. Prvič pa razstavlja svoje lutke za lutkovno predstavo » Modro pišče« , ki jih je izdelal za Valvasorjevo knjižnico Krško.

Kontakt: Bernard Pungerčič, Prešernova 5, 8290 Sevnica, tel. 031 655 537, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Razstava bo na ogled do 2. novembra 2015.

Razgledi

Dogodki

Februar 2023
N P T S Č P S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.