Odprtje razstave slik in keramike Silve Karim

10-razstava-silva-karim

V galeriji "UČILNA" v Oseku bo v petek, 3. oktobra 2014 ob 19. uri, odprtje razstave slik in keramike Silve Karim.

Silva Karim (1960) se je rodila v Beli pri Podkraju. Je profesorica likovne umetnosti. Deluje na različnih področjih izobraževanja, piše in ureja rubrike in druga gradiva, povezana z likovno pedagogiko. Obenem pa se kot ustvarjalka ukvarja s keramiko, ilustracijo, grafiko in slikarstvom.

Silva Karim svoje ustvarjalne izkušnje s področja keramike in grafike prenaša tudi v slikarstvo. Različni likovni postopki dajejo njenim slikam svojstven stil in bogastvo likovnih efektov. Slikovna površina, vzpostavljena z izrazitimi strukturalnimi nanosi, je tisti temelj, na katerem lahko na poseben način manifestira čiste, intenzivne barve, in v katerega suvereno, jasno in eksaktno zariše bistvo svojih vsebinskih izhodišč. Risba je namreč nepogrešljiva in v vseh plasteh njenih slikovnih prizorišč bivajoča sled. Predstavlja ji elementarnost in prvinskost, tudi tisto, ki pripada otroškim likovnim rešitvam, s katerimi se srečuje pri svojem pedagoškem delu. Je gravura, ki stremi po oblikah in jih tekoče, ekspresivno doživeto uresničuje. Kot nekakšen sodobni »sgraffito« zareže v snovnost površine, da vzpostavi nekaj ključnih elementov z radikalno stilizirano formo. Z opuščanjem podrobnosti jih avtorica vodi iz ilustrativnosti v izpovednost, ki se z izčiščevanjem in s koncentracijo v znamenja in simbole še dodatno sporočilno krepi. Najbolj priljubljeno kompozicijsko gradnjo ji predstavlja horizontalno načelo, saj z njim že »a priori« vzpostavi ravnovesje in mir. Sugestivna in sporočilna moč pa je zasidrana tudi v središčnih kompozicijskih strukturah.

Emblem njene ustvarjalnosti je ptica, ujeta v izrazito reduktivno, poenostavljeno in ploskovno obravnavano formo. S svojim ustvarjalnim poletom pa zaznamuje in povezuje avtoričina medijsko raznolika področja. Njeno bivanje med zemljo in nebom pa predstavlja vzgonsko silo za razpiranje simbolnih pomenov, za dvig iz materialnosti slikovnega polja v duhovna prostranstva

Silva Karim živi in ustvarja v Ajdovščini.

Anamarija Stibilj Šajn

 

Razstava bo na ogled do 26. oktobra 2014 ob nedeljah od 10.00 do 12.00 ure.

Razgledi

Dogodki

Marec 2023
N P T S Č P S
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.