Otvoritev razstave slik Antona Susiča

10-razstava-anton-susic

V galeriji 'UČILNA' v Oseku bo v petek, 19. oktobra 2012 ob 1930 otvoritev razstave slik Antona Susiča.

 

Tokrat se Bukovčan Anton Susič predstavlja predvsem s svojimi romantičnimi in dramatičnimi vodnimi krajinami ter presenetljivimi barvno živimi tihožitji.
Bogate in skladne nianse naravnih barv - od nežnega in intenzivnega modro-zelenega akvamarina do temnozelenih olivnih in zemeljskih nians, mornarsko modrih in sinjih nebesnih odtenkov plave ­- so vešče nanesene s čopičem, lopatico, včasih kar s prsti ...
Slike izražajo njegovo ljubezen do narave, do valovanja morja, do sanjskih svetlobnih pojavov, do čarobnih barvnih odtenkov, ki jih je moči pogosto opazovati na vodnih bregovih in na nebu. Včasih se nam zdijo neresnični, vendar nam odpirajo pogled na njegovo tenkočutno dojemanje in doživljanje sveta.
Voda in vse kar se ob njej dogaja je osrednji motiv te male razstave. Slikarjeva poetična narava se še najbolj odraža v sijočih barvah njegovih impresij z lepimi vodnimi motivi, z barčicami, v mehki svetlobi drevesnih krošenj in trepetajoči svetlobi ozračja in prostranih nebesnih svodov. Anton občuduje barčice, ki nagajivo poplesujejo na vodni površini in njihove odseve. Očara ga pogled na čolnič, ki čaka na sipini na plimo, da zopet zapluje. Mojstrsko jih zna izrisati, vešče in drzno obarvati vodo, tudi trepetajočo in iskrečo se svetlobo v krošnjah dreves, pa sveže trave in rožice na bregovih. Nebo je na vsaki upodobitvi veličastno. Njegova ozadja so tudi neprepoznavna, skoraj nadzemska in namenoma puščajo prosto pot domišljiji. Nekdo lahko v njih vidi hiše, stolpe, drugi opazi hangarje, industrijske objekte, atomsko centralo, ki jo je dramatično poškodoval silen cunami. S temi motivi in barvnimi potezami slikar izraža globoko otožnost in prizadetost ob izgubi prvinske in neokrnjene narave, še zlasti morskih in rečnih obal.
Z neko nostalgijo v srcu nas nagovori tudi zanimiva upodobitev starega trškega sejma v Podgradu, naselju med Brkini in Čičarijo, ki je nekoč, najverjetneje na praznik sv. Cirila in Metoda, od vsepovsod privabljal domačine in prodajalce, da so na svojih stojnicah glasno ponujali vsakovrstno blago in tako poskrbeli, da so vsaj na semanji dan prišli ljudje iz oddaljenih zaselkov in samotnih domačij v središče zakrasele in od sonca ožgane, porjavele, suhe doline, da je bilo v kraju nadvse živo in veselo.

Valentina Ščuka

 

10-razstava-anton-susic-2

 

Anton Susič se je rodil leta 1957. Zdi se, da mu je bil slikarski talent položen v zibelko. Že v osnovni šoli v Šempetru je pedagog in slikar Silvester Komel v svojem učencu prepoznal nagnjenje do upodabljajočih umetnosti. Na šolskih razstavah je Anton žel zanimanje s svojo izvirnostjo. Komel ga je spodbujal k risanju in oblikovanju plastike. Upal je, da bo njegov učenec nadaljeval šolanje na šoli za oblikovane, a stvari so se odvijale drugače.
Po letu 1995 se je spet predal svoji ljubezni do slikanja. Obiskoval je tečaje akademskega slikarja Franca Goloba, kjer je upodabljal v olju, akrilu in poslušal dragocene napotke o kompoziciji, barvah in lazurah. Spoznaval je poglavja iz umetnostne zgodovine in se učil novih slikarskih tehnik.
Dve leti je obiskoval tudi tečaje slikanja pri mag. Mariji Murgić in slikarju Klemenu Brunu na UNITRI v Novi Gorici.

 

 

 

Razstava bo odprta ob nedeljah od 10. do 11. ure.

Razgledi

Dogodki

Januar 2021
N P T S Č P S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.