Filter
 • Lokacije jaslic v Oseku

  Tradicionalna razstava jaslic je zaradi razmer, v katerih se nahajmo letos, drugačna. Jaslice so postavljene po vasi, zunaj svojih domov ali za okni, na ogled krajanom in drugim obiskovalcem. Najdete jih s pomočjo spodnjega zemljevida, tukaj še v večji različici.

  lokacije jaslic Osek 2020 v02 small

   

 • Odprtje razstave jaslic 2011

  Jaslice

  V galeriji 'UČILNA' v Oseku bo v petek, 23. decembra 2011 ob 19. uri odprtje razstave jaslic.

 • Utrinki s programa Beremo in pišemo skupaj

  Na Ljudski univerzi Ajdovščina smo v jeseni pripravili program »Beremo in pišemo skupaj«, ki so ga obiskovali otroci nižjih razredov osnovne šole in predšolski otroci skupaj s starši. Učenje je bilo otrokom in staršem v veselje, zaznamovali so ga svet pravljic in lutk, ustvarjanje, »popotovanja« po tujih deželah, petje in ples. Program sta sofinancirala Ministrstvo RS za šolstvo in šport in Evropski socialni sklad, zato je bil za udeležence brezplačen. Program smo izvajali v prostorih stare šole v Oseku, vodili pa sva ga Meta Žgur in Eva Mermolja. Posebna zahvala gre KS Osek-Vitovlje, ki nam je odstopila prostore in Kulturnemu in turističnemu društvu Osek za sodelovanje pri organizaciji. Čestitke tudi otrokom in njihovem staršem, pa tudi starim staršem, ki so prispevali k prijetnemu in ustvarjalnemu druženju.

  09-delavnice-za-otroke

 • Odprtje razstave jaslic 2010

  Jaslice 2010

  V galeriji 'UČILNA' v Oseku bo v petek, 17. decembra 2010 ob 19. uri odprtje razstave jaslic.

 • Sv. Miklavž

  Na predvečer praznika Sv. Nikolaja je našo vas obiskal ta dobri mož. Potrkal je na vrata hiš ter otrokom, ki so začudeni, a z iskrico v očeh opazovali belobradega moža, angela in parklja namenil nasmeh ter pest dobrot. Dobremu Miklavžu želimo varno pot domov, da bi nas naslednje leto lahko spet obiskal!

  mkl

   

 • Uredništvo

  Spletno stran ureja uredniški odbor KTD Osek, ki je bil določen na seji sveta. Sestavljajo ga Vojko Ličen, Simon Kerševan, Judita Vrtovec, Darja Prinčič, Aneja Ličen, Elizabeta Guštin, Dean Bovcon ter Franc Golob. Za tehnične zadeve je pristojen Rok Vrtovec. Če se želite pridružiti uredniškemu odboru, imate vprašanja, kritike, ideje ali predloge nam pišite na info@drustvo-osek.org.

 • Prireditve

  Tukaj pride prispevek o stalnih prireditvah KTD Osek (Judita)

 • O KTD Osek

  Kulturno in turistično društvo Osek je bilo ustanovljeno 10.12.2005 na pobudo iniciativnega odbora, sestavljenega iz nekaj vaščanov, ki so želeli življenju v vasi povrnili nekdanji utrip. Še ne tako dolgo nazaj so vaščani Oseka sloveli po veliki slogi, sodelovanju in medsebojni pomoči, tako pri delu, kot pri reševanju težav, ki tudi temu kraju niso prizanašale. Znali pa so se tudi skupaj veseliti in zabavati. Družbene spremembe so proti koncu prejšnjega tisočletja pustile pečat tudi pri nas, poleg tega smo izgubili prostore za druženje in trgovino. Postopoma smo postajali odtujeni, sami sebi zadostni, zadovoljili smo se z družbo televizije – dokler se nismo ovedli, da to ni tisto pravo in … Da, prišel je čas in pravi ljudje, ki so presekali z negodovanjem in pritoževanjem nad mrtvilom, prevzeli so pobudo in predlagali ustanovitev društva.    


  Preden je bila podana uradna pobuda za ustanovitev društva, smo »testirali« razpoloženje krajanov in pripravili, ob sodelovanju s Krajevno skupnostjo Osek-Vitovlje, nekaj razstav umetniških del naših domačinov. Otvoritev razstav se je udeležilo tako veliko število obiskovalcev, da so stene v Stari šoli v Oseku »pokale po šivih«. Tak odziv na razstave nam je dal vedeti, da smo še vedno za sodelovanje, da nam je lepše, če smo v družbi sosedov, da se bolje počutimo, če naredimo nekaj tudi za druge, da nam ni težko počistiti »gaso«, ki ni samo naša in da ne smemo biti zaprti v svoje borjače.


  Tako je bilo ustanovljeno KTD Osek. Osnovno izhodišče ob ustanovitvi je bilo: dobro počutje vseh, ki živimo ali prihajajo v Osek, ohranitev vaških zanimivosti in znamenitosti, izboljšanje našega bivalnega okolja, prepoznavnost nas in našega kraja in še marsikaj.


  Prav iz tega izhaja tudi program delovanja društva. Vpeljanih imamo nekaj že tradicionalnih prireditev:
  -    pustni sprevod in pokopavanje pusta
  -    postavljanje mlaja in kresovanje ob 1. maju
  -    Nasmeh poletju – prireditev, ki je (predvsem) namenjena otrokom
  -    gledališka predstava na prostem
  -    Nastop harmonikašev Pod lipo
  -    strokovni izlet za člane društva
  -    silvestrovanje na placu
  -    čiščenje »gas«.


  Skozi vse leto pa se v Galeriji Učilna v stari šoli odvijajo razstave umetniških in ročnih del. Otvoritve razstav so vedno poseben dogodek, ki ga največkrat spremlja tudi kulturni program v izvedbi otrok in pogostitev obiskovalcev.  Razstavljavci (pa tudi obiskovalci) prihajajo od vsepovsod, vsekakor pa dajemo prednost domačinom. Tako se vsako leto zvrsti povprečno po osem razstav. Tudi na tem področju imamo uveljavljeni že tradicionalni razstavi jaslic in velikonočnih pirhov, kjer se predstavijo s svojimi izdelki domačini iz Oseka in Vitovelj.
  Danes društvo šteje 111 članov, torej je 1/3 prebivalcev Oseka včlanjenih v društvo, pri  prireditvah pa aktivno sodelujejo tudi nečlani.

   


  Delovanje društva se financira iz članarine, donacijami, dotacijami Mestne občine Nova Gorica iz programov za kulturo in turizem in s pomočjo Krajevne skupnosti Osek-Vitovlje. Sodelovanje s Krajevno skupnostjo je vzorno in nam v veliki meri omogoča, da lahko izvajamo svoj program. Krajevna skupnost nam dovoljuje uporabo njenih prostorov za izvajanje programa, kajti društvo ne razpolaga z lastnimi prostori.


  Prav prireditveni prostor je največja težava, s katero se srečujemo. Vse naše prireditve so brezplačne in neprofitne, saj so namenjene dobremu počutju krajanov. Smo pa preveč odvisni od razpoloženja in pripravljenosti sodelovanja lastnikov prostorov, kjer izvajamo prireditve. Vedno znova se bojimo, da nam bo lastnik prostora, kjer gostujemo, odpovedal gostoljubje. Potem bo ves naš dober namen zaman! Zelo se trudimo, da bi pridobili primeren prostor, kjer bi lahko neodvisno lahko izvajali programe. Mogoče nam bo nekoč le prisluhnila Mestna občina Nova Gorica in zgradila tako nujno potreben večnamenski prostor.

Razgledi

Dogodki

Julij 2024
N P T S Č P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Zasebnost

Informacija o piškotkih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

Poglej EU e-Privacy Directive dokument

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani. Odločitev lahko prekličete.